A 2023. november 2-3-án megtartott „Hagyomány – Örökség – Megújulás. Középkori és kora újkor régészet Magyarországon 3: eredmények, kérdések, feladatok a 21. században” című konferencián kutatóink több előadással és poszterrel képviselték intézetünket.

Az eseményt munkatársunk, Benkő Elek akadémikus, az MTA II. Filozófiai és Történettudományok Osztályának elnöke nyitotta meg.

2023 11 16 kozepkor kep9

Benkő Elek nyitóbeszéde (Forrás: mrmt.hu)

A VAART projekt (Várak, településhálózat, anyagi kultúra, 1300-1700 – Komplex mikroregionális történeti, tájtörténeti és régészeti kutatások a Dunántúlon, NKFIH „OTKA” K 143099) több témával is megjelent. Kovács Gyöngyi a projektet, a csókakői és a dombói vár régészeti kutatásának főbb eredményeit mutatta be, Stibrányi Máté és Mesterházy Gábor előadásában esettanulmányként a csókakői vár középkori uradalmához tartozó Veleg egykori falu helyén végzett geofizikai és térinformatikai kutatásokról számolt be, míg Berta Adrián a dombói vár feltárásának legújabb eredményeit, Kovács Bianka Gina pedig a csókakői, gesztesi és tatai vár középkori kerámiáinak összefüggéseit ismertette poszteren.

 2023 11 16 kozepkor kep1

Kovács Gyöngyi előadása (Forrás: mrmt.hu)

2023 11 16 kozepkor kep2

Kovács Bianka Gina előadása (Forrás: mrmt.hu)

A FLOTT – Folyó, táj, település a középkorban projekt kutatócsoportjának tagjai is több előadást tartottak, melyek során szóba kerültek a projekt eredményei is: az alkalmazott tájrégészeti (Zatykó Csilla), geofizikai eljárások tanulságai (Stibrányi Máté), a regionális településhálózatkutatás térinformatikai módszerei (Mesterházy Gábor), valamint a régészeti lelőhelyek térbeli és időbeli értelmezésének kérdései (Nagy László).

2023 11 16 kozepkor kep3

Zatykó Csilla előadása (Forrás: mrmt.hu)

A fentieken kívül előadást tartott Szőke Béla Miklós a Karoling-kori Kárpát-medencéről, Takács Miklós a településkutatás utóbbi 20 évéről és Langó Péter az Árpád-kori kisleletekről.

2023 11 16 kozepkor kep4

Szőke Béla Miklós előadása (Forrás: mrmt.hu)

2023 11 16 kozepkor kep5

Takács Miklós előadása (Forrás: mrmt.hu)

2023 11 16 kozepkor kep6

Langó Péter előadása (Forrás: mrmt.hu)

Poszteren került bemutatásra egy a győri Széchenyi tér ásatásából származó különleges majolikaedény (Nádai ZsófiaKolláth ÁgnesKovács Bianka Gina, "Lendület" Középkori Magyar Gazdaságtörténeti Kutatócsoport keretében) és a Székesfehérvár – Börgönd lelőhelyen végzett roncsolásmentes kutatások eredményei (Kolláth ÁgnesKovács Bianka GinaBerta AdriánNádai ZsófiaEkrik Ákos, Székesfehérvár és környéke középkori és kora újkori régészeti topográfiája projekt).

2023 11 16 kozepkor kep7

Nádai Zsófia előadása (Forrás: mrmt.hu)

2023 11 16 kozepkor kep8

A konferencia poszterei (Forrás: mrmt.hu)

A program és a teljes képes beszámoló az MRMT honlapján érhető el.