+36 1 224 6700   

MTA Kiváló Kutatóhely

BTK Régészeti Intézet

Szeptember 13-19. között zajlott a 14. Ruralia konferencia, melyet idén a portugáliai Viseu-ban rendeztek meg Household goods in the European Medieval and Early Modern countryside címmel. Az eseményen három munkatársunk, Zatykó Csilla, Kolláth Ágnes és Kovács Bianka Gina képviselte intézményünket.

A Ruralia nemzetközi egyesület (Conferences on Medieval Rural Archaeology) kétévente rendezi meg a középkori falu és vidék régészeti kutatásának európai kitekintésű konferenciáit. Az idei összejövetel a középkori és kora újkori vidéki háztartásokra fókuszált, a hét folyamán számos ország képviselői adtak körképet a korabeli háztartások tárgyi kultúrájának, társadalmi és gazdasági hátterének aktuális kérdéseiről, a háztartásrégészet kutatásának legfrissebb eredményeiről.

2021 09 27 ruralia 1

Sárosi Edit, Zatykó Csilla és Ferenczi László, poszterükkel a háttérben

2021 09 27 ruralia 2

Kolláth Ágnes, Kovács Bianka Gina és Nádai Zsófia előadásuk tartása közben

Az eseményen Kolláth Ágnes és Kovács Bianka egy előadás résztvevőiként (Kolláth Á. – Kovács, B. – Nádai, Zs. – Kovács, Gy.: Always on the Edge – Household goods of Ottoman soldiers in the 16th – 17th century Hungarian countryside) szerepeltek. Zatykó Csilla egy poszterprezentáció társszerzőjeként (Ferenczi, L. – Sárosi, E. – Zatykó, Cs.: Peasant household – noble household: objects and structures), szekcióvezetőként, illetve az egyesület titkáraként képviselte intézményünket. A konferencia hibrid formában zajlott, így Kovács Gyöngyi és Takács Miklós kollégáink online követték az eseményt.

2021 09 27 ruralia 3

Zatykó Csilla szekcióvezetőként

2021 09 27 ruralia 4

A Tarouca ciszterci kolostor (A képen: Kovács Bianka Gina, Kolláth Ágnes, Zatykó Csilla, Rácz Tibor és Ferenczi László)

A konferencia során a prezentációkon kívül tanulmányi kirándulásokra is sor került. Hétfő este Viseu történelmi belvárosát tekinthették meg a résztvevők szakvezetéssel. Szerdán a kirándulás először Portugália egyik legrégebbi ciszterci kolostorába, a Mosteiro de São João de Tarouca-ba vezetett, majd a szintén már a középkorban létező erődített hidat, a Ponte Fortificada de Ucanha-t látogatták meg a résztvevők. Délután egy a lenszövést bemutató múzeumban (Museu do Linho da Várza de Calde) jártak az érdeklődők, majd a nap zárásaként a 16. századi eredetű, Casa do Miradouro kastélyt nézhették meg, mely a helyi régészeti múzeumnak is helyt ad. Ezenkívül csütörtök délután egy kisebb kirándulás keretében két, hagyományos, helyi fekete kerámiát gyártó fazekasműhelyt látogattak meg a Viseu-i kerületben fekvő Molelos-ban.

2021 09 27 ruralia 5

Ucanha erődített hídja

2021 09 27 ruralia 6

A Casa do Miradouro kastély bejárata

A konferencia részletes programja és absztraktjai ITT olvashatók. 

A konferencia előadásai online is elérhetők: https://www.youtube.com/user/IEMedievais/videos

Kollágáink részvételét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.