A tavaszi talajradaros és építészeti kutatás után az őszi szezonban kollégáink magnetométeres és fotogrammetriai felméréssel folytatták a munkát szeptember 18-19-én a döbröközi várnál.

2024 10 04 dobrokoz kep1

A döbröközi vár maradványai

Döbrököz (Tolna vármegye) keleti részén, a Kapos jobb partján, a folyó árteréből néhány méterrel kiemelkedő egykori szigeten állnak ma is a település középkori várának maradványai. A részben fákkal és bozóttal benőtt területen ma mindössze két magasabb és néhány kisebb falcsonk látható, míg a többi falszakasz helyét elsősorban a domborzat jellemzői alapján lehet valószínűsíteni.

2024 10 04 dobrokoz kep4

Az álló falmaradványok drónos felmérése

A 2024-ben induló kutatás a lelőhely szisztematikus, teljeskörű roncsolásmentes vizsgálatát tűzte ki célul. A felszíni jelenségek felmérése UAV LiDAR segítségével történt, míg a földfelszín alatti maradványokat talajradarral kutattuk. A szeptemberi kutatás során a romok hagyományos építészeti felmérését fotogrammetriai adatokkal egészítettük ki. A felsorolt módszerek alkalmazásával sikerült az egykori vár teljes alaprajzi elrendezését feltérképeznünk.

2024 10 04 dobrokoz kep2

2024 10 04 dobrokoz kep3

Magnetométeres felmérés a vár körül

Ezzel párhuzamosan megkezdődött a vár középkori birtokainak felderítése is. Ennek első lépéseként a vár körül elterülő szántóföld magnetométeres felmérését végeztük el. Egy 1693-as leírás szerint a szigeten a vár körül 50 rosszul megépített ház állt, melyekben rácok laktak. Az épületet északi irányból körülölelő szántóföldön az elmúlt évtizedek terepbejárásai során sok késő középkori és török kori kerámiát gyűjtöttek. Miklós Zsuzsa a területen kisebb kiemelkedéseket is megfigyelt, melyeket elpusztult házak maradványainak vélt. Ezen eredmények alapján felvetődött, hogy a kora újkorban, vagy akár már azt megelőzően is, település állhatott a vár körül. A magnetométeres felmérés információt szolgáltathat e település föld alatt rejtőző maradványairól. Az idei munkákat a tervek szerint a vár középkori birtokainak felkutatását célzó terepbejárás fogja lezárni novemberben.

2024 10 04 dobrokoz kep6.jpg

A kutatás résztvevői

A kutatás második üteme Kovács Bianka Gina vezetésével, Berta Adrián, Ekrik Ákos és Marton Tibor részvételével zajlott, a Nemzeti Kulturális Alap és Döbrököz Község Önkormányzatának támogatásával. Köszönjük az önkormányzat és Farkas Edit polgármesterasszony segítségét és vendégszeretetét.

Az eddigi eredményekről várhatóan novemberben előadásban számolunk be Döbröközön az érdeklődöknek. A szakmai közönség október 8-án, a Magyar Nemzeti Múzeum által szervezett TÉR-INFÓ konferencián értesülhet a kutatásról.