2024. március és október között látható az alicantei MARQ (Museo Arqueológico de Alicante) múzeumban a Dynasties – The First Kingdoms of Prehistoric Europe című kiállítás. A tárlat az elsősorban német területeket érintő Únětice, a spanyol El Argar és a Kárpát-medencei Otomani-Füzesabony kultúrák kiemelkedő tárgyi együtteseit mutatja be a Kr. e. 2. évezred rétegződő és specializálódó társadalmainak kapcsolataira fókuszálva. A kiállításon az európai bronzkor olyan kiemelkedő leletegyütteseit láthatjuk együtt többek között, mint a nebrai és a melzi kincsek, a leubingeni és a diskaui fejedelmi temetkezések leletei, a téglási kard, az abaújdevecseri kartekercs, az encsi és a polgári füzesabonyi temetők kiemelkedő női viseletei vagy a guadalajarai arany markolatos kard és a caravacai arany illetve a La Almoyola-ról származó ezüst diadémok.

A konferencia programja

A kiállítás kísérő rendezvényeként szeptember 19 és 20-án Una nueva edad del Bronce, Los primeros estados de la Europa continental/ A new Bronze Age. The first states of continental Europe címmel nemzetközi konferenciát rendeztek. A szimpóziumon a három régészeti kultúra településeit, temetkezéseit, fémművességét és genetikai kapcsolatrendszerét vették górcső alá a nemzetközi résztvevők. Az érintett kultúrák nemcsak azonos kronológiai helyzetűek, hanem valós kapcsolatban is álltak egymással. Egy San Antónban előkerült női sírt a Kárpát-medencei leletekkel nagy hasonlóságot mutató ékszerek alapján a kutatás egyenesen ‘Carpathian Princess’-ként interpretál.

2024 09 27 fischl kep2

A konferencia résztvevői

A korszak magyar kutatását Pusztainé Fischl Klára a HUN-REN BTK Régészeti Intézetének munkatársa és Dani János (SZTE/Déri Múzeum Debrecen) képviselte a konferencián. A Közép-Európa keletebbi részeiről érkezett résztvevők számára az egyik legnagyobb élmény a konferenciát záró kirándulás volt, melynek során meglátogatták a “Laderas del Castillo” lelőhelyet és megismerhették a vidék topográfiáját. A konferencia előadásait itt lehet meghallgatni.

2024 09 27 fischl kep3

2024 09 27 fischl kep4

2024 09 27 fischl kep5

Az Otomani-Füzeasbony-kultúra településeiről szóló előadás képei