A Nemzetközi Archaeozoológiai Tanács (International Council for Archaeozoology) Középkori Munkacsoportja (Medieval Period Working Group) Szófiában október 2–6. között rendezte meg második konferenciáját, amelyen intézetünkből Gál Erika vett részt az MTA Mobilitási és a Régészeti Intézet Peregrináció programok támogatásával.

A találkozó szervezői Stella Nikolova (Bolgár Tudományos Akadémia Régészeti Intézet) és Nadia Karastoyanova (Bolgár Tudományos Akadémia Természettudományi Múzeum), helyszíne pedig a Serdica római város régészeti maradványainak is otthont adó üvegkupola volt (1. kép). Az összejövetel egyik célja az volt, hogy a középkori régészeti állattan eredményeit összekapcsolja az európai és a közel-keleti térségben. Ennek köszönhetően – noha a 38 előadás fele az írásos forrásokban is bővelkedő nyugat- (angol és francia) és dél-európai (olasz és ibériai) leletekről szólt –, Közép-Európát öt, Délkelet-Európát hat, a Közel-Keletet pedig szintén öt előadás képviselte.

2024 10 14 gal kep1

1. kép: A konferencia helyszíne a római és középkori emlékeket őrző „Serdica” látogatási központ üvegkupolája alatt volt

Hazánkban 70 éve jelent meg az első ilyen tárgyú cikk Bökönyi Sándor tollából, az idei konferencián pedig négy magyarországi vonatkozású előadás is elhangzott. Munkatársunk a nyugat-európai kronológia szerinti középkor (Kr. u. 500–1500) idejére datált csöves csonttárgyak (hangszerek, tarsolyzárók, tömlővégek, tűtartók, stb.) sokféleségéről és a különböző típusok elterjedési területéről tartott előadást, amelynek a Budapesti Történeti Múzeumban dolgozó Daróczi-Szabó László és Daróczi-Szabó Márta is társszerzői voltak (2. kép).


2024 10 14 gal kep2

2. kép: Gál Erika és társszerzői előadása a „2nd Meeting of ICAZ Medieval Period Working Group” nemzetközi konferencián

A konferencia kötetlenebb szakmai tevékenységei keretében számos múzeumi kiállítás és történelmi emlékmű megtekintésére,  valamint középkori társasjátékokkal való ismerkedésre is lehetőség nyílt (3-6. kép).

 2024 10 14 gal kep3

3. kép: Szófia legrégebbi (álló) épületét, a 4. századi római ókeresztény Szent György-templomot körbeépítették a 20. században

 2024 10 14 gal kep4

4. kép: A Vitosa-hegység lábánál fekvő középkori bolgár ortodox Boyana-templom

 2024 10 14 gal kep5

5. kép: Bolgár Nemzeti Történeti Múzeumot szintén a Vitosa szomszédságába építették 1973-ban

 2024 10 14 gal kep6

6. kép: Középkori társasjátékok replikái