A chicagoi Field Museum of Natural History által rendezett grandiózus kiállítás, a First Kings of Europe címet viselő tárlat hivatalos kísérő eseményeként megvalósult tudományos szimpózium 2023.04.26-28 között zajlott a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében. A rendezvény szervezőinek meghívására, a konferencián a tárlaton bemutatott régészeti korszakokkal foglalkozó, kiváló európai és amerikai szakemberek előadásait hallgathatták meg az érdeklődők. Az esemény célja, hogy tudományos igényességgel válaszolja meg a kiállítás fő témái – az őskori elit és a társadalmi egyenlőtlenségek – által felvetett kérdéseket. A konferencia részletes programja és az előadások absztraktjai a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján érhető el.

2023 04 28 first kep 1

(Forrás: Nemzeti Régészeti Intézet - Magyar Nemzeti Múzeum | Budapest | Facebook)

Munkatársaink a háromnapos szimpózium második napjának tudományos programja során több előadást tartottak és az előadásokat követő panelbeszélgetésekben is részt vettek.

A délelőtti szekció első előadásában Intézetünk tudományos tanácsadója, Bánffy Eszter az Alsónyéken feltárt újkőkori temető és település példáján keresztül mutatta be a Lengyel-kultúra idején végbemenő társadalmi változásokat, különös tekintettel a népességnövekedés és -csökkenés lehetséges okaira (Eszter Bánffy: Aggregation and Coalescent Community on the Example of Alsónyék).

2023 04 28 first kep 2

(Forrás: Nemzeti Régészeti Intézet - Magyar Nemzeti Múzeum | Budapest | Facebook)

A délelőtti szekciót követő panelbeszélgetést Bánffy Eszter vezette Oross Krisztián (ELKH BTK RI), Dušan Borić (Sapienza University of Rome; New York University) és Robert Hofmann (Institute of Prehistoric and Protohistoric Archaeology, Christian-Albrecht University of Kiel) részvételével.

A délutáni szekció előadásai között Fábián Szilvia (MNM NRI), Siklósi Zsuzsanna (ELTE BTK RI) és Bondár Mária (ELKH BTK RI) a magyarországi rézkor kutatásának legújabb eredményeit összefoglalva a társadalmi komplexitás, a technológiai tudás és innováció kapcsolatát tárgyalták. (Szilvia Fábián, Zsuzsanna Siklósi, Mária Bondár: Knowledge is Power – Social Complexity and the Spread of New Technologies in the Copper Age of the Carpathian Basin). 

2023 04 28 first kep 3

(Fotó: Melis Eszter)

Dani János (Déri Múzeum, Debrecen) és Kiss Viktória (ELKH  BTK RI), a Lendület Mobilitás bronzkori kutatócsoportunk vezetője kutatótársaikkal a korai és a középső bronzkorból származó aranytárgyak anyagösszetétel vizsgálatainak eredményeit mutatták be, melyek lehetővé tették különböző kohászati módszerek és lehetséges műhelyek azonosítását is (János Dani, Viktória Kiss, János Gábor Tarbay, Zsófia Kertész, Anikó Angyal, Zita Szikszai: Early and Middle Bronze Age Gold in the Carpathian Basin and the Northern Balkans).

A délutáni szekciót követő panelbeszélgetést Intézetünk igazgatója, Kulcsár Gabriella vezette Kiss Viktória (ELKH BTK RI), Siklósi Zsuzsanna (ELTE BTEK RI), Dani János (Déri Múzeum, Debrecen) és Florin Gogâltan (Romanian Academy Institute of Archaeology and Art History) részvételével.

2023 04 28 first kep 4

(Forrás: Nemzeti Régészeti Intézet - Magyar Nemzeti Múzeum | Budapest | Facebook)

A konferencia során bemutatásra kerül a chicagói kiállításban látható, több mint 700 tárgy katalógusa és a tárlat tematikájához kapcsolódó 2022 novemberében a Field Museum szerkesztésében (szerk.: William A. Parkinson és Gyucha Attila) és a Cotsen Institute of Archaeology Press gondozásában megjelent, a kiállítás témáját kifejtő, gazdagon és gyönyörűen illusztrált, 10 fejezetet tartalmazó First Kings of Europe: From Farmers to Rulers in Prehistoric Southeastern Europe című ismeretterjesztő tanulmánykötet is.

2023 04 28 first kep 5

(Forrás: Nemzeti Régészeti Intézet - Magyar Nemzeti Múzeum | Budapest | Facebook)

A kiállításon bemutatott magyarországi, bronzkori nemesfém tárgyakról a Lendület Mobilitás kutatócsoportunk honlapján olvasható összefoglalás.