A Louvre közelében elhelyezkedő Institut National de l'Histoire de l'Art (INHA) épületében került sor 2024. május 13-17. között a Nemzetközi Archeozoológiai Tanács (ICAZ) csonteszközöket elemző munkacsoportjának 15. találkozójára.

2024 05 24 gal kep1

A konferencia posztere (https://wbrg-2024.sciencesconf.org)

A CNRS és az Université Paris 1 Panthéon Sorbonne kutatóintézeteiben dolgozó szakemberek által szervezett rendezvényen mintegy 100 kutató mutatta be a régészeti állattani együttesekben talált csont-, agancs- és agyar-eszközökön végzett vizsgálatait és eredményeit. A valamennyi földrészt és régészeti korszakot érintő előadások között tipológiai, kopásnyom-vizsgálati és kísérleti esettanulmányok, valamint összefoglaló beszámolók egyaránt előfordultak.

A tudományos ülésen intézetünkből Gál Erika és Osztás Anett vett részt az „A peculiar tool set from two Late Neolithic – Early Copper Age cemeteries in Hungary” című előadásukkal. Ennek fókuszában egy olyan, kettesével vagy hármasával előforduló eszközkészlet állt, amelyet ezidáig csak Alsónyék-Bátaszék és Tiszapolgár-Basatanya egyes lengyeli, illetve Tiszapolgár-kultúrához kapcsolódó sírjaiban fedeztek fel. Az alsónyéki lengyeli sírleleteket már évek óta tanulmányozó kutatócsoport ezeknek a szinte kizárólag csak férfitemetkezésekben előforduló csontszerszámoknak a használatára és szerepére irányulóan a közeljövőben kopásnyom- és más természettudományos vizsgálatokat tervez.

2024 05 24 gal kep2

A Louvre (Gál Erika fényképe)

Az öt napon át tartó konferencia idejére a szervezők számos múzeumba biztosítottak belépést a résztvevők számára, ami egyedülálló alkalom volt több időszakos és állandó kiállítás, valamint régészeti és néprajzi csonttárgy-gyűjtemény megtekintésére.

2024 05 24 gal kep3

Kilátás a Musée de l'Homme-ból (Gál Erika fényképe)