2023. szeptember 7-8-án került megrendezésre a MASLAP (Mutation of Architectural, Social and Landscape Space in the Mirror of Late Antique Peristyle Buildings along the Danube) workshop Pécsett, amely a Duna-menti provinciák késő antik peristyliumos villa, vagy villa-jellegű épületeinek tájrégészeti, építészeti és társadalmi aspektusaival foglalkozott.

A helyválasztás nem véletlenül esett Pécsre: a város ókori előzménye, Sopianae késő antik közigazgatási székhelyként, és egy villa-táj központjaként önmagában megfelelő környezetet biztosíthatott a rendezvénynek, de a városban található, a világörökség részét képező ókeresztény sírkamrák is kitűnő hátteret nyújtottak hozzá.

2023 09 12 maslap kep1

A workshop résztvevőinek csoportképe (fotó: Deák Gábor, JPM)

A nemzetközi találkozó hibrid formában zajlott. A kétnapos szakmai rendezvény első felében a MASLAP projekt elmúlt két évében elért eredményei kerültek bemutatásra. A kutatási program résztémái szerinti Heinrich-Tamáska Orsolya (MASLAP, GWZO) a projekt felépítésén és céljain túl a késő antik peristyliumos villaépületek építészeti jellegéről, Szabó Máté (MASLAP, HUN-REN BTK Régészeti Intézet) a lelőhelyek környezeti viszonyairól és tájrégészeti sajátosságairól, valamint a Régészeti Intézetben futó PD 138585 pályázatának hasonló eredményeiről, míg Szabó Márton (MASLAP, Lille-i Egyetem) a villaépületek társadalmi hátterét jellemző leletanyag vizsgálatáról számolt be.

2023 09 12 maslap kep2

A rendezvényt Bertók Gábor, a JPM igazgatója és egyben a workshop előadója nyitotta meg (fotó: Szabó Máté)

A workshop meghívott előadói a Római Birodalom különböző részeiről hoztak a témához kapcsolódó példákat, így az egykori Moesia, Thracia és Dalmatia mellett Italia, Hispania és Gallia lelőhelyei is megjelentek a programban. Pannonia szerepéről nem csak a MASLAP program kutatói, hanem hazai, illetve a környező országok előadói is beszámoltak, így horvát, szerb és osztrák kutatók előadásai is gazdagították a programot. A szervezők poszter szekciónak is helyet biztosítottak.

A sűrű szakmai programban nem csak az előadásokra jutott a szokásosnál hosszabb, a témák mélyebb kifejtését lehetővé tevő idő, de a vitákra, beszélgetésekre is bőven jutott lehetőség. A workshopot a korábbi, általánosan elfogadott teóriákat megkérdőjelező, újra-értelmező gazdag eszmecsere jellemezte. A program szűk szabadidejében a résztvevők kiállítás látogatásokon túl Pécs nevezetességeit is megtekinthették.

2023 09 12 maslap kep3

Tárlatvezetés a JPM mohácsi éremkincs kiállításán (fotó: Szabó Máté)

A régészeti témájú workshop előzményeként egy hasonló, de a kérdéskör történeti vonatkozásait körbejáró szakmai találkozó volt 2022 őszén, amelyet a HUN-REN BTK Régészeti Intézet fogadott be. A tavalyi, és a mostani pécsi rendezvény egy közös publikációs terv része, amelynek eredményeképpen a két workshop előadásaiból fog megszületni a MASLAP projekt kötete a jövőben.

2023 09 12 maslap kep4

A Cella Septichora világörökségi helyszín megtekintése a program szünetében (fotó: Szabó Máté)

A rendezvény lebonyolításába több intézmény bekapcsolódott, így az I-SITE ULNE (Lille-i Egyetem, Franciaország) támogatásával megvalósuló MASLAP projekten túl a lipcsei GWZO és a HUN-REN BTK Régészeti Intézet is, míg a workshop házigazdai szerepét a pécsi Janus Pannonius Múzeum látta el. A főszervező Heinrich-Tamáska Orsolya (MASLAP, GWZO), Szabó Máté (MASLAP, HUN-REN BTK Régészeti Intézet) és Szabó Márton (MASLAP, Lille-i Egyetem) mellett Horváth Friderika (HUN-REN BTK Régészeti Intézet), Moreau, Dominic (Lille-i Egyetem) és Neményi Réka (JPM) segítették a program lebonyolítását.