+36 1 224 6700   

  • English (UK)
  • Hungarian (HU)

MTA Kiváló Kutatóhely

ELKH en

  • Szervezeti egységek
    • Ősrégészeti osztály
    • Ókori, népvándorlás kori és középkori régészeti osztály
    • Bioarcheológiai és környezetrégészeti osztály
    • Tudományos szolgáltató osztály
  • Elérhetőség
  • Álláspályázat
  • Jelenleg futó kutatási programok
  • Lezárult kutatási programok (2013–2020)
  • Intézeti kiadványok
    • Hereditas Archaeologica Hungariae 2016–2019
  • Könyvtár – Információk
  • Könyvajánló – 2021
    • Könyvajánló – 2021. április
    • Könyvajánló – 2021. május
    • Könyvajánló – 2021. június
    • Könyvajánló – 2021. július
    • Könyvajánló – 2021. augusztus
    • Könyvajánló – 2021. szeptember
    • Könyvajánló – 2021. október
    • Könyvajánló – 2021. november
    • Könyvajánló – 2021. december
  • Könyvajánló – 2022. január
  • Könyvajánló – 2022. február
  • Könyvajánló – 2022. március
  • Könyvajánló – 2022. április
  • Adattár
    • Adattár – Információk
    • Letölthető űrlapok
    • Rajztár repozitórium
  • Kép forrása: Fortepan / Friedmann Ágnes

    Éhínség és betegségek vezethettek a laktóz tolerancia kialakulásához Európában: új tanulmány munkatársaink részvételével a Nature-ben

    Míg a legtöbb ma élő európai felnőtt bármiféle kényelmetlenség nélkül képes tejet inni, a világ felnőtt népességének kétharmada, 5000 évvel ezelőtt pedig szinte a teljes felnőtt populáció bizonyos mértékű egészségügyi problémákkal szembesülhetett, ha túl sok tejet fogyasztott. A tej ugyanis laktózt (tejcukor) tartalmaz, ami ha nem emésztjük meg, akkor a vastagbélbe kerülve görcsöket, hasmenést és puffadást okozhat, ami laktóz-intolerancia néven ismert. A laktóz emésztéséhez laktáz enzimet kell termelnünk a bélrendszerünkben. Ameddig anyatejen él, szinte minden csecsemő szervezete termel laktázt, de ennek mértéke az emberek többségénél az elválasztást követően, majd a serdülőkor beköszöntével gyorsan lecsökken.

    Read more ...

    Megjelent a szóládi langobard kori temető monográfiájának I. kötete

    A Balatonhoz közeli Szóládon 2005-2010 között magyar-német tervásatás keretében tártak fel egy kis langobard kori temetőt. A feltárás az MTA Régészeti Intézete és Német Régészeti Intézet keretében működő frankfurti Römisch-Germanische Komission közös projektjeként valósult meg Uta von Freeden és Vida Tivadar vezetésével. A munkákba Daniel Winger 2010-ben kapcsolódott be.

    Read more ...

    Gál Erika részvétele az ICAZ IC Meeting 2022 nemzetközi találkozón Stockholmban

    A Nemzetközi Archeozoológiai Tanács (International Council for Archaeozoology, ICAZ) a régészeti állattanra specializálódott kutatók legnagyobb nemzetközi szervezete: több mint 500 tagot és 19 munkacsoportot foglal magába. Vezetőségét az elnök és a tíztagú Végrehajtó Bizottság mellett a 39 tagot számláló Nemzetközi Bizottság (Intenational Committee, IC) alkotja. Ebben a bizottságban, amelybe szakmai ajánlás és a szervezet tagságának szavazata révén lehet bekerülni, hazánkat 2018 óta Gál Erika kolléganőnk képviseli, aki önkéntes munka keretében a munkacsoportok koordinálását is ellátja négy éve.

    Read more ...

    Új tanulmány mutatja be Zalavár-Vársziget geofizikai felmérésének eredményeit

    Zalavár-Várszigeten a brno-i Masaryk Egyetem Régészeti és Muzeológiai Tanszékének munkatársai 2010-ben, majd 2015-ben magnetométeres méréseket végeztek, amelyeket kilenc kisebb egységnél georadar (GPR) mérésekkel is ellenőriztek. A Vársziget központi részének nyugati oldalán és keleti szárnyán, az egész szigetnek mintegy kétharmadán (kb. 10 ha) elvégzett roncsolásmentes vizsgálatok célja az volt, hogy a régészeti feltárások alapján rekonstruált települési szerkezetet és annak változásait hitelesítsék, illetve kiegészítsék.

    Read more ...

    Ételkészítés bronzkori edénymásolatokban. Egy többlépcsős kísérleti projekt története (2. A kísérlet)

    Kísérleti projektünk első fázisa, a módszertani és logisztikai előkészületek után következhetett a munka érdemi és legizgalmasabb része, a főzés. Mivel a kísérletsorozat elsődleges célja annak megfigyelése volt, hogy a tűz milyen jellegzetes, főzésre utaló nyomokat hagy az edényeken, ezért négy alapvető, ezt befolyásoló tényezőt vizsgáltunk a főzések alkalmával.

    Read more ...

    1. Munkatársaink előadásai Bournemouthban
    2. Reiternomaden in Europa – szakmai kiállításmegnyitó Schallaburgban
    3. Egy Kr.u. 5–6. századi hiúzcsontváz elemzése – új tanulmány a rangos International Journal of Osteoarchaeology folyóiratban
    4. Idén is az NKA támogatásával folytatódhat a dombói vár feltárása

    Page 1 of 27

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
    1. You are here:  
    2. Home

    Copyright © 2013–2022. All rights reserved.
    Sitemap

    BTK Facebook BTK Videotorium BTK Instagram