+36 1 224 6700    ri.titkarsag@abtk.hu

Tájékoztatás

Kérünk mindenkit, hogy a könyvtárban viseljen orrot-szájat takaró maszkot, használja a kihelyezett kézfertőtlenítőt és a biztonságos távolságot mind a könyvtárosoktól, mind a kollégáktól tartsa meg!

A könyvtárban ismét van lehetőség korlátozott mértékben helyben használatra is. Kérjük, hogy csak az erre kijelölt asztalokat vegyék igénybe! Köszönjük!

Nyitva tartás

Az intézet könyvtára 2021. máricus 8. és 22. között zárva tart. 

Hétfő:   9–17 óra
Kedd:  9.30–18 óra
Csütörtök:   9.30–17 óra
Péntek   9.30–15 óra
Elérhetőség

HTK K épület, belépés az épület 4. emeletén

Telefon: (+36 1) 2246700/4501

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Könyvtárról

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének Könyvtára korlátozottan nyilvános tudományos szakkönyvtár. A könyvtárat 1959-ben alapította a Régészeti Intézet első igazgatója, Gerevich László. Elsődleges feladata az intézeti kutatásokhoz szükséges, és a könyvtár gyűjtőkörébe tartozó hazai és külföldi szakirodalom figyelése, beszerzése, állományba vétele, szakszerű feltárása és szolgáltatása. A könyvtár a Régészeti Intézet kiemelt kutatási témaköreiben a magyar nyelvű szakirodalom teljes körű gyűjtésére törekszik, az idegen nyelvű szakirodalom terén pedig válogat, figyelembe véve a kutatói igényeket, valamint a rendelkezésre álló anyagi lehetőségeket.

Könyvtárhasználati szabályzat

Munkatársak

Szoba: K5.21.
Telefon: (+361) 2246700/4501 

Bodnár Erzsébet
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sópajti-Tóth László
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vajda Olga
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Gyűjtőkör

Őskori régészet, klasszika archaeológia, ókori keleti, bizánci, népvándorlás- és honfoglalás kori, középkori és török kori régészet, archaeogenetika, továbbá a kapcsolódó társtudományok (antropológia, történelem, néprajz, földrajz, művészettörténet).

Állomány

Több értékes egyéni könyvgyűjtemény és régészeti szellemi hagyaték került a könyvtár kezelése alá, melyek könyvanyaga egy-egy szűkebb szakterületre koncentrálódik. Ezek egyik része beolvadt a könyvtár állományába, másik részét pedig különgyűjteményként kezeljük. Könyvtárunk állományát gazdagítják Gerevich László, Bökönyi Sándor, Bognárné Kutzián Ida és Banner János hagyatékából származó könyvek, Castiglione László könyvtárának egy része, valamint a Makkay Jánostól megvásárolt könyvgyűjtemény.

A könyvtár összállománya jelenleg több mint 76.000 dokumentumot számlál. Ebben könyvek, folyóiratok, különnyomatok és elektronikus kiadványok egyaránt vannak. Jelenleg közel 200 kurrens folyóirat érkezik a könyvtárba. Ebből 27 folyóiratra előfizetünk, a többit pedig kiterjedt cserekapcsolatokon keresztül biztosítjuk az olvasók számára.
A könyvtár munkatársai az állomány gondozása mellett a Régészeti Intézet kiadványainak kezelését is ellátják.