Nyitva tartás
 
Tisztelt Kollégák!
  
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Könyvtára az alábbiak szerint tart nyitva:
 
 
Hétfő: 10–15 óra
Kedd: 9–17 óra
Szerda:  10–15 óra
Csütörtök: 9–17 óra
Péntek: 10–15 óra
Adatbázisaink és katalógusaink a https://abtk.hu/konyvtar oldalon elérhetők. 
 
Frissítve: 2024. március 28.
A Könyvtárról

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének Könyvtára korlátozottan nyilvános tudományos szakkönyvtár. A könyvtárat 1959-ben alapította a Régészeti Intézet első igazgatója, Gerevich László. Elsődleges feladata az intézeti kutatásokhoz szükséges, és a könyvtár gyűjtőkörébe tartozó hazai és külföldi szakirodalom figyelése, beszerzése, állományba vétele, szakszerű feltárása és szolgáltatása. A könyvtár a Régészeti Intézet kiemelt kutatási témaköreiben a magyar nyelvű szakirodalom teljes körű gyűjtésére törekszik, az idegen nyelvű szakirodalom terén pedig válogat, figyelembe véve a kutatói igényeket, valamint a rendelkezésre álló anyagi lehetőségeket.

Könyvtárhasználati szabályzat

Elérhetőség

HTK K épület, belépés az épület 4. emeletén

Telefon: (+36 1) 2246700/4501

Email:

Munkatársak

Szoba: K5.21.
Telefon: (+361) 2246700/4501 

Bodnár Erzsébet
Email:

Sópajti-Tóth László
Email:

Vajda Olga
Email:

Gyűjtőkör

Őskori régészet, klasszika archaeológia, ókori keleti, bizánci, népvándorlás- és honfoglalás kori, középkori és török kori régészet, archaeogenetika, továbbá a kapcsolódó társtudományok (antropológia, történelem, néprajz, földrajz, művészettörténet).

Állomány

Több értékes egyéni könyvgyűjtemény és régészeti szellemi hagyaték került a könyvtár kezelése alá, melyek könyvanyaga egy-egy szűkebb szakterületre koncentrálódik. Ezek egyik része beolvadt a könyvtár állományába, másik részét pedig különgyűjteményként kezeljük. Könyvtárunk állományát gazdagítják Gerevich László, Bökönyi Sándor, Bognárné Kutzián Ida és Banner János hagyatékából származó könyvek, Castiglione László könyvtárának egy része, valamint a Makkay Jánostól megvásárolt könyvgyűjtemény.

A könyvtár összállománya jelenleg több mint 76.000 dokumentumot számlál. Ebben könyvek, folyóiratok, különnyomatok és elektronikus kiadványok egyaránt vannak. Jelenleg közel 200 kurrens folyóirat érkezik a könyvtárba. Ebből 27 folyóiratra előfizetünk, a többit pedig kiterjedt cserekapcsolatokon keresztül biztosítjuk az olvasók számára.
A könyvtár munkatársai az állomány gondozása mellett a Régészeti Intézet kiadványainak kezelését is ellátják.