„Interweaving Bell Beaker decorative motifs and textile patterns: Exploring technical and symbolic approaches during the 3rd millennium BCE in Europe” címmel március 21-én került megrendezésre a bécsi Természettudományi Múzeumban az az egynapos workshop (Human Evolution And Sciences, Bell Beaker Workshop), mely a Harangedényes Kultúra (Kr. e. 2550–1950) kerámiáinak díszítésvilágát és az egykori textilek lehetséges kapcsolatát vizsgálta. A 11 előadás áttekintést nyújtott e régészeti kultúra kutatási állapotáról, amely nevét a harang alakú edényeiről kapta. Ez a sajátos edénytípus, amelyet vízszintes sávokban elhelyezett geometrikus mintákkal díszítettek, előfordul Hollandiától Olaszországig, Britanniától Spanyolországon keresztül Magyarországig.

 

2023 04 18 gucsi kep 2

Gucsi László előadása (Fotó: Julia Unger)


A rendezvényen tartott előadásában Gucsi László kutatórestaurátor munkatársunk a mészbetétes díszű kerámiák értelmező ábrázolásának általa kidolgozott módszerét mutatta be, amely segítheti a régészeti leletek e sajátos körének értelmezését. A 11 előadás közül több foglalkozott a minták szigorúan geometrikus kompozíciója kapcsán a textilek, fonott kosarak és a kerámiák készítéstechnikájával, a motívumkincs különféle tárgyakon előforduló hasonló manifesztációjának lehetséges okaival, és az egyes motívumok megfejthető, vagy múltba vesző jelentéstartalmának kutatásával. A workshopon gyakorlott kézművesek bemutatókat tartottak és a szövés, fonás, kerámiakészítés egyes munkafáziasaival közvetlen tapasztalatot is szerezhettek a résztvevők, hogy a vizsgált kérdéseknek ne csak az elméleti de a gyakorlati megközelítése is hangsúlyt kapjon.

 

2023 04 18 gucsi kep 1

Sávosan díszített harangedény, hagyományos ábrázolási móddal (bal), és a mészbetétes díszek rekonstruálásával, fotorealisztikus stílusban készült korszerű grafikája (jobb). 
/A rajz forrása: Kalicz-Schreiber Rózsa: A tököli Korabronzkori temetők, ArchÉrt 102 (1975)/ 
Alatta: A szigorúan geometrikus minta letisztított logikáját mutató rekonstrukciója az edényen leggyakrabban előforduló minta elemek és a sávok átlagos távolságai alapján (Gucsi László).

Gucsi László a közelmúltban a 36. OTDK Humán Tudományi szekciójában, az Őskori, népvándorláskori és középkori régészet tagozatában is bemutatta eredményeit, ahol a „Kora és középső bronzkori textildíszes kerámiákon lévő textildíszek makroszkópos tipológiai rendszerének kidolgozása című” pályamunkájával különdíjban részesült. Az elismeréshez Intézetünk valamennyi munkatársa nevében gratulálunk!

2023 04 18 gucsi kep 3

(Fotó: Julia Unger)

2023 04 18 gucsi kep 4

(Fotó: Julia Unger)