A belgrádi egyetem és a Szerbiai Régészeti Intézet rendezésében november 1-5. között került sor a dunai római provinciákról rendezett konferencia-sorozat 6. ülésére.

A most megtartott rendezvény előadásai a Roman roads and crossroads téma köré csoportosultak. A konferencia első részét a belgrádi egyetem bölcsészkarának épületében tartották, a második rész előadásai a viminaciumi Limes Park előadótermében hangzottak el  olasz, szerb, horvát, montenegrói, észak makedón, román, bolgár és magyar kutatók részvételével. Az egyes előadások a különböző utak nyomvonalának, morfológiai sajátosságainak és a rájuk vonatkozó epigráfiai vagy középkori forrásadatok ismertetésén kívül az egyes útvonalakon zajló kereskedelmi kapcsolatok, valamint az általuk közvetített kulturális hatások kérdéseit érintették, illetve az utak építésének és használatának jogi hátterével is foglalkoztak.

2022 11 21 gabler kep

A 60 előadáson és a posztereken kívül együtt tekinthették meg a résztvevők a belgrádi Narodni Muzej kiállításait, a kalemegdani lőportoronyban bemutatott lapidariumot, a viminaciumi mauzoleumot és az 5. századi ókeresztény temetkezéseket, valamint az ókori város fürdőjét, amphitheatrumát és a legiotábor egy részét.

Gábler Dénes, Intézetünk nyugalmazott tudományos tanácsadója, előadásában (Dénes Gabler: Roman road stations in the area of the Amber Road) az általa feltárt sárvári útállomás építési periódusait (egy auxiliaris tábor vicusához tartozó építmények, a fa útállomás és a kő stabulum) ismertette, és az építmények alaprajzi elemeinek eredetével foglalkozott. Mind a sarokrizalitos, tornyos megoldás, mind a négy pilléres udvari kocsiszín építészeti előzményei a villa-építészetben lelhetők fel.

A konferencia programja és az előadások összefoglalói IDE kattintva érhetők el.