2022. október 28-án, pénteken a Régészeti Intézetben kerül megrendezésre a Lille-i Egyetem vezetésével 2021-ben indult MASLAP projekt (Mutation of Architectural, Social and Landscape Space in the Mirror of Late Antique Peristyle Buildings along the Danube) első nemzetközi workshopja. A "Late Antique Elites of the Countryside in the Middle and Lower Danube Provinces" című rendezvény szervezői a projekt vezetői Heinrich-Tamáska Orsolya (GWZO, Leipzig) és Dominic Moreau (Université de Lille) valamint Szabó Máté (MASLAP / BTK Régészeti Intézet). A program ITT érhető el. 

A MASLAP projekt (Université de Lille, HALMA-UMR 8164) a késő antik peristyliumos épületeken keresztül vizsgálja az építészeti, társadalmi és tájképi, tájhasználati változást a Közép- és Al-Duna-menti térségben. A kutatások kiválasztott mintaterületeken, különböző módszerekkel zajlanak, a lelőhelyet befogadó tájat, az épületet mint a funkciót betöltő teret, valamint a társadalmi hovatartozást reprezentáló leleteket komplex módon elemezve.

A Közép- és Al-Duna-menti térség késő antikvitásban betöltött szerepe jól követhető a vidéki átalakulásban is, így a villa-domináns tájak és a benne megjelenő épületek a társadalom – különböző hátterű – felső rétegének gazdasági potenciálját is jól reprezentálják, komplex vizsgálatuk pedig hozzájárul helyük és szerepük jobb megértéséhez.

A lelőhelyeket és az épületeket felfedő roncsolásmentes módszerek ugyan részletgazdag alaprajzi és tájhasználati sajátosságokat tárhatnak elénk, de a korábbi feltárások adatainak bevonása, és a lelőhelyekről származó leletek vizsgálata adhatja meg a mélységét a rendelkezésre álló információnak, valamint világíthatja meg az épületszerkezeti hasonlóságok mögött meghúzódó társadalmi különbségeket, és ezek időbeli és térbeli változását.

A most megrendezésre kerülő workshop a késő antik elithez kapcsolódó társadalmi kérdésekre fókuszál és szorosan kapcsolódik a MASLAP projekt 2023-ban tervezett következő, a régészeti kutatások megfigyeléseivel foglalkozó konferenciájához. A két rendezvény előadásain bemutatásra kerülő eredményeket egy közös tanulmánykötetben tervezik összefoglalni 2024-ben.