+36 1 224 6700   

MTA Kiváló Kutatóhely

BTK Régészeti Intézet

2018-ban nyerte el az Európai Kutatási Tanács (ERC) támogatását a „The Yamnaya Impact on Prehistoric Europe – YMPACT” című kutatási program, Volker Heyd professzor (Helsinki Egyetem, Finnország) vezetésével. 2019. április 25–26. között, mindössze négy hónappal a hivatalos kezdés után a Helsinki Egyetem adott otthont egy nemzetközi műhelytalálkozónak. A napokban jelent meg a találkozó tanulmánykötete, Volker Heyd, Kulcsár Gabriella és Bianca Preda-Bălănică szerkesztésében, az Archaeolingua Kiadó gondozásában.

A meghívásos konferencián az ún. gödörsíros kurgánok közösségeit, vagyis a Jamnaja időszak Kr. e. 4–3. évezredi régészetének témáját kutató vezető szakemberek vettek részt a legfrissebb kutatási eredmények bemutatásával, kitekintéssel a korszak meghatározó archeogenetikai és paleolingvisztikai eredményeire is.

 2021 12 22 yamnaya kep1

A korszak két legfontosabb útvonalát követték nyomon a kutatók: egy déli útvonalat, amely a Fekete-tengertől nyugatra, a Balkánra, Erdélybe, a Kárpát-medencébe és a Dunántúlra fókuszál; és egy északi útvonalat, mely a Fekete-tengertől északnyugatra indul, és a Yamnaya–Globular Amphora és Yamnaya–Corded Ware kölcsönhatásokat követi, egészen Közép- és Északkelet-Európáig. Ily módon a workshop célja az volt, hogy minél sokoldalúbb és átfogóbb áttekintést adjon a Kr. e. 3. évezred európai átalakulásairól. A találkozón Délkelet-, Közép- és Észak-Európa 12 országából érkezett kutatók összesen 15 előadást tartottak két, egy-egy napot felölelő szekcióban.

2021 12 22 yamnaya kep2

A konferencia számos vitája még most, két és fél évvel később is jól tapintható a megjelent kötet 20 tanulmányában. A Jamnaja korszak definíciója, a migráció, az identitás és a helyi társadalmakkal és kultúrákkal való interakció kérdése a Kr. e. 4. évezred végén és a 3. évezred folyamán továbbra is a tudományos viták fontos kérdésköre. Az évről évre drasztikusan növekvő, egyre több genetikai adat sem oldotta még meg ezeket a nagy kérdéseket.

A most megjelent kötet az ERC program „The Yamnaya Impact on Prehistoric Europe” monográfiasorozatának második kötete. Az első kötet után nagy öröm ennek a konferencia kötetnek a megjelenése. A következő, 3. kötet ‘Danubian Route of the Yamnaya Culture’ Piotr Włodarczak és munkatársainak munkája a Lengyel Tudományos Akadémia krakkói részlegének Régészeti és Etnológiai Intézetével együttműködésben szintén most jelent meg. Előkészületben van a 4. kötet, Bianca Preda-Bălănică „Early Bronze Age kurgans in Southern Romania” című munkája és az 5. kötet, az EAA Virtual Annual Meeting/Budapest 2020 alkalmával tartott ülésszak anyaga is. Megjelenésük 2022 nyár/ősz időszakában várható.

2021 12 22 yamnaya kep3

2021 12 22 yamnaya kep4

A sorozat kötetei az Archaeolingua Kiadó gondozásában jelennek meg, az első három kötet a kiadó honlapján 2022. januártól megrendelhető (további információ ; ).

 

YAMNAYA INTERACTIONS. Proceedings of the International Workshop held in Helsinki, 25–26 April 2019 Edited by Volker Heyd, Gabriella Kulcsár, and Bianca Preda-Bălănică. Budapest: Archeolingua 2021. 552p. ISBN 978-615-5766-49-7

 

A kötet előszava ITT letölthető.