+36 1 224 6700   

MTA Kiváló Kutatóhely

BTK Régészeti Intézet

alsonyek plakett01Nagy örömmel adjuk hírül, hogy a két évente megrendezésre kerülő Shanghai Archaeology Forum világ-térképére idén egy kis dunántúli falu neve is felkerült. Intézetünk Alsónyék-projektjét a világ tíz legjobb kutatási programja közé választották a Field Discovery kategóriában, és egy megtisztelő díjjal jutalmazták. A Kr. e. 6–5. évezredben folyamatosan lakott újkőkori lelőhely komplex régészeti feldolgozása 2009 óta folyik a Régészeti Intézet Ősrégészeti témacsoportja tagjainak aktív összefogásával, széles hazai és nemzetközi együttműködésben, 2013 óta a Német Régészeti Intézet Römisch-Germanische Kommission részvételével.

Ez a díj nagy elismerés, ami egyaránt szól az MTA BTK Régészeti Intézet és a Német Régészeti Intézet budapesti kutatóhelye közötti intenzív tudományos, logisztikai együttműködésnek, a négy éve folyamatos anyagi támogatásból fakadó személyi lehetőségeknek és a nemzetközi kapcsolati háló közös kiterjesztésének. Elsősorban azonban a projektben dolgozó számos kutatónak szól az elismerés, egy intenzív és összehangolt munka vezetett a sikerhez.

alsonyek eszterMunkánk eredményeiről eddig több mint 30 tanulmányban, valamint számos konferencián is beszámoltunk. Az elmúlt években több nemzetközi pályázatban is részt vett az alsónyéki kutatócsoport, melyekben a hagyományos régészeti megközelítések mellett különféle természettudományos módszerek is előtérbe kerültek, úgy mint az archeogenetika, a bioarcheológia, vagy a radiokarbon keltezés.

A kutatócsoport tagjainak (Biller Anna, Köhler Kitti, Marton Tibor, Mende Balázs, Miklós Eszter, Nyerges Éva, Oross Krisztián, Osztás Anett, Szécsényi-Nagy Anna, Vindus Melinda és Zalai-Gaál István) nevében a rangos elismerést 2017. december 8-án Bánffy Eszter a Német Régészeti Intézet frankfurti kutatóintézetének igazgatója, az MTA BTK Régészeti Intézetének tudományos tanácsadója vehette át Shanghai polgármesterétől és az akadémia elnökétől.