+36 1 224 6700   

MTA Kiváló Kutatóhely

BTK Régészeti Intézet

eaa 2017 logoAz Európai Régészek Szövetségének (EAA) nagyszabású 23. konferenciáját 2017. augusztus 30. és szeptember 2. között rendezték meg a hollandiai Maastrichtban. A helyszín választásban nagy szerepet játszott, hogy 25 évvel ezelőtt, 1992-ben Maastrichtban írták alá az Európai Közösség tagállamai a maastrichti szerződést, amelyhez az Európai Unió és a közös pénznem, az euro megszületése köthető.

A 64 országból érkezett közel 2000 résztvevő 175 szekcióban mintegy 1800 előadásban mutatta be a legfrissebb régészeti eredményeket. Magyarországot számos intézmény munkatársai képviselték, köztük az MTA BTK Régészeti Intézetének kutatócsoportjait Bánffy Eszter, Csáky Veronika, Jerem Erzsébet, Kiss Viktória, Melis Eszter és Vágvölgyi Bence. Intézetünk munkatársai a jelenleg futó projektekhez kapcsolódó népvándorlás- és honfoglaláskori archeogenetikai és bioarcheológiai  kutatásokról, a háromdimenziós digitális dokumentációs módszerekről, az újkőkori építészetről és táplálkozásról valamint a Lendület Mobilitás Kutatócsoport bronzkori temetkezésekhez, fém tárgyakhoz és a korszak textilművességéhez kapcsolódó kutatásairól számoltak be. Az előadások összefoglalásai elérhetőek a konferencia absztrakt kötetében.

2018-ban Barcelona ad otthont a találkozónak, a rendezvény honlapja már elérhető. 2020-ban Budapest lesz a helyszíne Európa egyik legjelentősebb régészeti eseményének.eaa 2017 csoportkep