2024. április 24–27. között Budapesten kerül megrendezésre a “The Transformation of Europe in the Third Millennium BC” című konferencia. A találkozó célja, hogy összegezze az elmúlt évek ugrásszerűen megnövekedett mennyiségű és minőségű, tudományterületeken átívelő ismereteit a régészet, az antropológia, a genetika/genomika, a nyelvészet és más biológiai és környezeti tudományágak közötti inspiráló párbeszédben. A korszak kutatásának nemzetközileg elismert meghívott előadói és a poszterszekció segítségével átfogó bepillantást nyerhetünk az őskori Európa átalakulásában nagy változást hozó Kr. e. 3. évezred történetébe.

A “The Transformation of Europe in the Third Millennium BC” című konferencia címe alatt két találkozó húzódik, melyet Európa két különböző részén és két különböző naptári évben (2023 és 2024) szerveznek. Az első találkozó 2023. októberében az olaszországi Riva del Gardában volt (www.transformeurope1riva2023.com). A második találkozóra 2024. április 24-27. között Budapesten, a HUN-REN BTK Régészeti Intézetben kerül sor.

Az első találkozó fókusza Európa nyugati területeinek áttekintése volt, míg a budapesti találkozón a kontinens keleti, középső és északi részének Kr. e. 3. évezredbeli történetét mutatják be, különös tekintettel a Jamnaja (Yamnaya; gödörsíros), a gömbamfóra (Globular Amphora) és a zsinórdíszes (Corded Ware) kultúrákra a Kaukázus, a kelet-európai sztyeppevidék, valamint a Duna-völgy, a Kárpát-medence, a Lengyel-alföld, Skandinávia közötti térségben.

A korszak jelentősége abban rejlik, hogy az addig ismert kulturális viszonyok a kelet-európai sztyeppe felől Eurázsia nyugati térségét elérő közösségek hatására teljesen átformálódtak és ekkor alakult ki a mai Európa genetikai alaptérképe. A korszak története mögött húzódik a lovak háziasítási folyamatának felgyorsulása, a tejtermékek fogyasztásának erősödése, a későbbi bronzművesség technológiai alapjainak és új kapcsolati hálózatok létrejötte. Egy olyan, hatalmas területeket átívelő folyamatról beszélhetünk, mely mögött az indoeurópai nyelvcsalád elterjedése sejthető. A korszak története feltehetően nem volt nehézségektől mentes. Az Európába áramló közösségek testi erejüknél fogva (jóval magasabbak és robosztusabbak voltak az itt élőknél) erőfölényben lehettek, a területek uralma fontos volt számukra. Betegségeket is hoztak magukkal, a pestis megjelenése hozzájuk köthető.

A konferencia neves meghívott előadói a négy nap folyamán 28 előadásban összegzik a kutatások jelenlegi helyzetét. A neves előadók a korszak kutatásának legjelentősebb helyszíneiről érkeznek: Bulgária (Szófia), Dánia (Aarhus, Koppenhága), Finnország (Helsinki), Hollandia (Leiden), Horvátország (Zágráb), Lengyelország (Krakkó, Poznań, Rzeszów), Magyarország (Budapest, Debrecen, Szeged), Moldovai Köztársaság (Kisinyov), Olaszország (Trento, Velence), Németország (Berlin, Bonn, Kiel, Lipcse, Mainz, München), Románia (Kolozsvár), Svájc (Bern), Svédország (Göteborg, Lund), valamint az amerikai egyesült államokbeli Harvard Medical School képviseletében.

A budapesti találkozó fő szervezői Volker Heyd ERC YMPACT projekt (Helsinki Egyetem),  Franco Nicolis (Régészeti Örökségvédelmi Hivatal, Trento, Olaszország) és Kulcsár Gabriella (HUN-REN BTK Régészeti Intézet). Az esemény megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap, az Archaeolingua Alapítvány, a Kiskunsági Nemzeti Park, a Dunatáj Közalapítvány, a Lendület Vegetáció és Magbank Dinamikai Kutatócsoport és a Salisbury Kft. támogatja.

A rendezvényhez kapcsolódik Beregszászi János fotókiállítása ŐSI HORIZONTOK — KURGÁNOK A TÁJBAN / ANCIENT HORIZONS — KURGANS IN THE LANDSCAPE címmel. A kiállításban azokat az Alföldön megjelenő kurgánokat, sokszor kunhalomnak is nevezett tájképi elemeket láthatjuk a fotóművész elmélyült optikáján keresztül, melyek története a Kr. e. 4/3. évezred fordulóján indult el.

A konferencia teljes programja és absztrakt kötete elérhető a konferencia honlapján:

https://www.transformeurope2budapest2024.com/

A poszter szekció programja ITT található.

 

Az előadásokat a HUN-REN BTK YouTube csatornáján élőben közvetítjük:

www.youtube.com/@hunrenbolcseszettudomany

2024 04 19 kep