+36 1 224 6700   

MTA Kiváló Kutatóhely

BTK Régészeti Intézet

A Kreatív Európa Program keretében 2018. júliusában útjára indult CRAFTER (Crafting Europe in the Bronze Age and Today) projekt célja az volt, hogy modern kézművesek segítségével újra alkossa a bronzkori Európa kiemelkedő régészeti kultúráinak kerámiaművességét és az ebből nyert inspirációkkal támogassa a modernkori kézművesség megújulását. Ennek egyik fontos állomása egy hangulatos dokumentumfilm elkészítése volt, mely 2019 óta Európa számos régészeti dokumentumfilm-fesztiválján került bemutatásra és nyert elismertséget.

A CRAFTER öt európai ország nyolc intézményének együttműködésével valósult meg: a Barcelonai Autonóm Egyetem és Mula város önkormányzata (Spanyolország), az EXARC (Hollandia), a Hallei Őstörténeti Múzeum (Németország), a Paraćini Városi Múzeum (Szerbia), a debreceni Déri Múzeum valamint a BTK Régészeti Intézet részvételével.

A közös munka során a programban résztvevő spanyol, német, magyar és szerb keramikus mesterek újraalkották a bronzkori Európa kiemelkedő régészeti kultúráinak (El Argar, Délkelet-Spanyolország; Únětice/Aunjetitz, Közép-Európa; Füzesabony, Kelet-Magyarország; Vatin/Vattina, Dél-Szerbia) legszebb kerámia edényeit, melyekből 2019 őszén a négy ország mindegyikében egyszerre nyílt kiállítás. Magyarországon a debreceni Déri Múzeum adott ennek otthont. A kiállítás katalógusa 2019 végén jelent meg.

A másolatok készítésének folyamatát egy dokumentumfilm mutatja be, mely bepillantást enged az őskori kerámiaművesség technikai fogásaiba is. Az „In their hands” című film az elmúlt időszakban számos európai dokumentumfilm fesztiválon vett részt. Többek között az olaszországi Rassegna Internazionale del Cinema Archeologico di Rovereto és legutóbb 2021. március 27-én a 12 eme Festival International du Film d ' Archéology Nyon fesztiválon Svájcban, ahol külön elismerést kapott a csapat munkája. A díjátadón Roberto Risch professzor, a film ötletgazdája és film egyik rendezője, Marcello Peres mutatta be a közös munkát.

A film már teljes egészében megtekinthető a Barcelonai Autonóm Egyetem YouTube csatornáján. A film magyarországi vonatkozású részeinek elkészítésben a Déri Múzeum és a BTK Régészeti Intézet őskoros munkatársai, a Lendület Mobilitás Kutatócsoport vettek részt. Gucsi László keramikus-restaurátor munkáját Balogh Csaba operatőr-rendező rögzítette. A film végleges formáját a spanyolországi La Bastida Régészeti Lelőhely Baráti Köre (ASBA) munkatársainak vezetésével nyerte el.IN THEIR HANDS 5 1024

A projekt régészeti hátterét egy 2021 elején Szerbiában megjelent tanulmánykötetben foglalta össze a nemzetközi kutatócsoport. A tanulmánykötet szintén elérhető teljes egészében online felületen is.

crafter2021