+36 1 224 6700   

MTA Kiváló Kutatóhely

BTK Régészeti Intézet

2021. június 25-én a debreceni Déri Múzeumban megnyílt az „Elveszett paradicsom. A mezolit vadászok letűnt világa” című időszaki kiállítás, mely az év végéig látogatható.

CKI 1722

A kiállítás célja a kárpát-medencei középső kőkor (mezolitikum) időszakának bemutatása az egykori környezet, életmód és régészeti leletanyag szempontjából. A kiállítótér központjában a Jásztelek határában feltárt mezolitikus lakóépítmény életnagyságú makettje látható, hozzá kapcsolódó életképpel kiegészítve. Az érdeklődők a jelenleg ismert hazai leletanyagokból álló válogatást láthatnak a vitrinekben, a Nádasdladány határában 1935-ben előkerült csont szigony mellett a jászteleki, valamint a BTK Régészeti Intézete által kutatott regölyi lelőhelyek pattintott kőeszközei is szerepelnek. A kiállítás kuriózuma mindenképpen a Magyarországon jelenleg egyedülálló, Hódmezővásárhely határában előkerült mezolitikus temetkezés, amely itt került először bemutatásra. A kiállítás szerves részét képezik a korabeli eszközök maradványai alapján készült tárgyrekonstrukciók is.

A kiállítás vendég kurátora Marton Tibor kollégánk volt, aki a megnyitón tárlatvezetést, illetve azt követően a Múzeumok Éjszakája programsorozatának keretei közt összefoglaló előadást is tartott a témáról.