Szeptember 4-10. között zajlott a XV. Ruralia konferencia, melyet idén a norvégiai Fredrikstadban rendeztek meg. Az eseményen három munkatársunk, Zatykó Csilla, Kovács Bianka Gina és Takács Miklós képviselte intézményünket.

A Ruralia nemzetközi egyesület (Ruralia Association) kétévente rendezi meg a középkori falu és vidék régészeti kutatásának európai kitekintésű konferenciáit. Az idei összejövetel „Farmers’ trade and markets. Social and economic interaction in the medieval and early modern European countryside” címmel a vidéki települések kereskedelmére, piacaira koncentrált. 2023. szeptember 4. és 8. között zajló eseményen tizennyolc ország negyvennyolc képviselője – köztük több magyar kutató – adott körképet a különböző régiók középkori piachelyeinek kutatásáról, az európai szinten is kevéssé vizsgált vidéki piac- és közösségi terek, vásárhelyszínek régészeti azonosításának nehézségeiről, a továbblépés lehetőségeirőlMunkatársaink az eseményen két előadással vettek részt. Kovács Bianka Many little finds go a long way – trade in late medieval countryside of Central Transdanubia (Hungary) in the light of archaeological finds című prezentációjában azt mutatta be, hogy a kerámiák széles körű vizsgálatával milyen információkat kaphatunk a kereskedelmükről. Zatykó Csilla és Stibrányi Máté Forgotten trade, forgotten villages című előadásukban a kereskedelmi útvonalak és a településszerkezet változásának kölcsönhatásait vizsgálták egy Fejér megyei esettanulmány segítségével.

A konferencia részeként a Ruralia Association megtartotta éves közgyűlését, ahol kollégáink (Zatykó Csilla, Takács Miklós) a szervezet vezetőtestületének tagjaiként vettek részt.

2023 09 25 ruralia kep2

2023 09 25 ruralia kep3

A konferencia során az előadásokon kívül tanulmányi kirándulásokra is sor került. Kedd délután Fredrikstad óvárosát és erődjét nézhették meg a résztvevők. Szerdán a környék több fontos régészeti lelőhelyén is meglátogattuk. Két vaskori temetkezési hely (Opstad, Greby) mellett jártunk Gjellestadban, ahol néhány éve egy viking hajót tártak fel, illetve tettünk egy kitérőt a szomszédos Svédországba, ahol a híres tanumi sziklafaragványokat tekintettük meg.

2023 09 25 ruralia kep5

Kirándulás Fredrikstad óvárosában

2023 09 25 ruralia kep4

Fredrikstad óvárosának kapuja

2023 09 25 ruralia kep6

Vaskori temetkezési hely (Greby)

2023 09 25 ruralia kep8

A tanumi sziklafaragványok

2023 09 25 ruralia kep7

A konferencia részletes programja és absztraktjai ITT olvashatók.

A korábbi Ruralia konferenciák gyakorlatához hasonlóan az idei előadásokat tartalmazó konferenciakötet megjelenése két éven belül várható. A 2021-ben megrendezett konferencia tanulmánykötete ITT érhető el.

Zatykó Csilla - Kovács Bianka - Takács Miklós