A négyévente megrendezésre kerülő Archaeometallurgy in Europe nemzetközi konferencia az európai és az Óvilág más kapcsolódó régióinak korai fémművességéről szóló tudományos viták legfontosabb fórumát jelenti, melynek legfontosabb célja az archeometallurgia területén végzett komplex projektek új megközelítéseinek és eredményeinek bemutatása.

A 6. nemzetközi szimpóziumot a svédországi Falun városában rendezték 2024. június 11-14. között a „Historical Metallurgical Group at Jernkontoret” (a Svéd Vas és Acélgyártók Szövetségének Történeti Metallurgiai Csoportja) szervezésében, mely a fémek előállításával kapcsolatos régészeti és történeti dokumentációval, kutatással, valamint a kulturális örökség megőrzésével foglalkozik, skandináv viszonylatban minden történelmi korszakra kiterjedően.

Az idei konferencián közel 30 ország 200 kutatója vett részt valamennyi régészeti korszakot képviselve. A tudományos előadások 4 párhuzamos szekcióban zajlottak, a fémek bányászatával, a fémfeldolgozó technológiák transzferjével, a fémek és ötvözeteik archaeometallurgiai vizsgálatával, valamint a fémek, a fémfeldolgozás és a társadalom összefüggéseivel kapcsolatban.

2024 07 15 horvath kep1

A tudományos ülésszakon intézetünkből Horváth Eszter vett részt a „From unique to mass products - The ways of standardisation by the polychrome jewellery from the 5th-6th-century AD Carpathian Basin” című előadásával (társszerzők: Mozgai Viktória és Bajnóczi Bernadett, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Földtani és Geokémiai Intézetének geológus kollégái), valamint a „Scientific study of early medieval „gombiky” from Mosaburg/ Zalavár (Hungary), the seat of the easternmost county of the Carolingian Empire” című poszterével, (további társszerző: intézetünk munkatársa, Szőke Béla Miklós).

A konferencia keretében a résztvevőknek több szakmai kirándulásra is lehetősége nyílt a történeti jelentőségű városban és környékén, az UNESCO világörökség részeként számontartott helyszínein, többek között a közel 1000 éves múltra visszatekintő rézbánya (Falun Mine) és a Falun környéki ipari-történelmi táj területén, a Sala ezüstbánya területén, mely a 15. századtól a 20. század elejéig folyamatosan működött, valamint a Norbergi bányavidéken, ahol egy középkori kohászati létesítmény rekonstrukciója (Lapphyttan régészeti lelőhely) és a 17-19. századi Engelsbergi Vasmű ipari komplexum megtekintésére is sor került.

2024 07 15 horvath kep2

2024 07 15 horvath kep3

Falu Mine Great Pit

2024 07 15 horvath kep4

Falun legrégebbi városrésze az egykori bányamunkások házaival

2024 07 15 horvath kep5

Laphyttan középkori kohászati telep rekonstrukció