Az MTA honlapján az újonnan induló Lendület kutatócsoportokat és vezetőiket bemutató Lendületesek sorozatban a Régészeti Intézetben működő MTA–BTK Lendület Bázis Kutatócsoportról olvashatnak az érdeklődők. 

2024 05 02 lendulet kep

A haladó kategóriában elnyert támogatás révén 2023. december 1-étől megalakult projekt a Lendület Mobilitás Kutatócsoport munkája során létrejött multidiszciplináris kutatási adatállományok strukturált, digitális tárolási rendszerének kialakítására, az adatok rögzítésére, megőrzésére, és többszintű közzétételére vállalkozik. A Bronzkori társadalmi-gazdasági stratégiák a Közép-Duna vidéken: digitális adatBÁZIS (Kr. e. 2500–1500) című új projektben az egyiptomi nagy piramisok építői és a mükénéi aknasírokba temetett görög hősök Magyarországon élt kortársainak időszakát érintő alapkutatások szerves folytatását és módszertani megújítását tervezik. A 21. századi színvonalú, felhő alapú tematikus adatbázisok a HUN-REN BTK Régészeti Intézet új kezdeményezése, a Magyarország Digitális Régészeti Atlasza munkacímű fejlesztés részeként valósulnak meg.

A Lendület Mobilitás Kutatócsoport eredményeiről és az ezeken alapuló MTA‒BTK Lendület Bázis Kutatócsoport megkezdődött munkájáról egy másik interjú is készült a közelmúltban a kutatócsoport vezetőjével, Kiss Viktóriával a Szigma, a holnap világa 2024. április 2-i adásában.