Téma

 

Bevölkerungsgeschichte des Karpatenbeckens in der Jungsteinzeit und ihr Einfluss auf die Besiedlung Mitteleuropas, DFG által támogatott projekt (DFG Projekt AL 287-10-1)

Futamidő/ Témavezető

2010-2014

Prof. Dr. Kurt W. Alt, Dr. Bánffy Eszter

Összefoglalás

 

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézete és a Johannes Gutenberg-Universität (Mainz) közös bioarcheológiai kutatási programjának célja az újkőkori Kárpát-medence népesedési folyamatai és fejlődése struktúrájának és dinamikájának kutatása az antropológa (kollektív adatok és vázak biológiai adatai), az archeogenetika (népességstruktúra és dinamika), a biokémia (eredet, mobilitás, táplálkozás) és a régészet (kulturális változások) módszereivel. A szükséges infrastruktúra részben Budapesten (MTA), részben Mainzban (Atropológia) állt rendelkezésre. A biológiai forrásanyagot magyarországi múzeumok és gyűjtemények bocsájtották rendelkezésre, a régészeti forrásanyagot úgyszintén. A program keretében 2010-2012 között 685 neolitikus és rézkori temetkezésből került sor aDNA és geokémiai minták vételére az egész Kárpát-medencéből.

Kutatócsoport hazai tagjai

 

Bánffy Eszter, Szécsényi-Nagy Anna, Osztás Anett, Oross Krisztián, Marton Tibor, Jakucs János, Köhler Kitti, Mende Balázs Gusztáv

Kutatócsoport nemzetközi tagjai

 

Kurt W. Alt, Vicki Keerl, Marc Fecher (Institut für Anthropologie Universität Mainz)