+36 1 224 6700   

MTA Kiváló Kutatóhely

BTK Régészeti Intézet

A Régészeti Intézet szenior kutatóját, az Archaeolingua Kiadó vezetőjét Jerem Erzsébetet kollégák, barátok, ismerősök körében köszöntöttük 2022. január 10-én délután az MTA Humán Tudományok Kutatóháza galériáján. Az alkalomra készült album Erzsébet életének legfontosabb mozzanatait eleveníti fel — Jeleneteket egy hivatásból.

2022 01 11 jerem kep1A kötet bevezetőjéből idézünk:

„Jerem Erzsébetet köszöntjük 80. születésnapján. Szavakkal, képekkel, gondolatokkal. 80 év. 960 hónap. 29220 nap. 701280 óra. Idő. Megannyi személyes és szakmai történet. És mindez Erzsébet életében oly sokszor összefonódik. Egy valóban hivatásként megélt szakma néhány pillanatát tudjuk csupán most megidézni. Az egykori egyetemi évfolyamtársak; a tanítványok — köztük is a tanítványokból lett barátok és a legfiatalabb nemzedék; a főbb munkahelyek — a Régészeti Intézet, a közel 30 éve megálmodott Archaeolingua Alapítvány és Kiadó, a miskolci egyetemi évek; a tudományos érdeklődést meghatározó irányok — a vaskor és a tág interdiszciplinaritás; és az a felmérhetetlenül gazdag hazai és nemzetközi kapcsolatrendszer, mely nem csak szervezetekben, de számos szakmai és magánbarátságban él. Igen, egy hivatás, melyben elmosódnak a határok a magánélet és a szakmai élet között, és feloldódik az idő is.

Következzék most néhány megörökített jelenet és kép, melyhez számosan csatlakoznak gondolatban — baráti ölelések a világból: Isten éltessen, Erzsébet!”

2022 01 11 jerem kep2

Köszönjük mindenkinek, aki szöveggel, képpel, gondolattal hozzájárult az album elkészítéséhez, és részt vett a köszöntésen. Külön köszönet Lyublyanovics Kyra olvasószerkesztőnek, a tördelésért és borítótervért Kovács Ritának. A kötet a PrimeRate nyomda szíves támogatásával jött létre.