A Magyarországi Humboldt-Egyesület az Alexander von Humboldt Alapítvány támogatásával Natur, Mensch, Technologie   ̶  Nature, Humans, Technology címmel szervez konferenciát 2022. szeptember 15-17. között Budapesten.

2022 09 13 humboldt cimlap

A konferencia központi témája a multidiszciplináris együttműködés, együtt gondolkodás, mely ember és természet kapcsolatának filozófiai, történelmi, társadalmi és természettudományos szempontú megközelítését közösen kezeli.

Ebben a fő témakörben Krisen, Innovationen, Antworten címmel szerveztünk régészeti szekciót, mely a régészeti korok emberének és környezetének egymásra gyakorolt hatását az anyagi kultúra változásain keresztül próbálja értelmezni.

A szekció olyan, a régészeti-történeti kérdéseket felvető, azokat sokszor modern összetett módszertannal vizsgáló kutatásokat bemutató előadásokat vonultat fel, ahol ember, természet és technológia kapcsolata a válságok, innovációk és válaszadási lehetőségek szempontjából kerül bemutatásra. Hogyan reagált és változott az ember és a társadalom a környezeti hatásokra és hogyan változtatta meg ezáltal környezetét és alkalmazkodott ahhoz.

A BTK Régészeti Intézet kilenc, az Archeogenomikai Intézet pedig egy előadással szerepel a konferencia programjában. Intézetünk volt és jelenlegi Humboldt ösztöndíjasai, fiatal és a témában releváns kutatással rendelkező kutatói mutatják be eredményeiket a konferencián.

A konferencia részletes programja ITT érhető el.