Az azonos című, tavasszal megjelent könyv után augusztus 29-30-án az NKA Magyar Géniusz Program támogatásával kiállítás nyílt és workshop is megrendezésre került Bükkábrányban a Jószerencse házában.

A BORBAS (Borsod Region Bronze Age Settlemets) projekt fennállásának 10. évfordulóját a kutatás résztvevői egy kétnapos workshop megrendezésével ünnepelték. Az első napon a házigazda projekt tíz éve zajló kutatásaiba bepillantást nyújtó előadások mellett a Kárpát-medencei tell-településeket és a bronzkori településszerkezetet vizsgáló projektek képviselői, köztük a BTK Régészeti Intézet több munkatársa is bemutatták kutatási eredményeiket. A konferencia részletes programja ITT tekinthető meg, az elhangzott előadások absztraktjai pedig ITT érhetőek el. A rendezvény második napján a vendégek megismerkedtek a kutatott mikrorégióval, meglátogattak több lelőhelyet és a 2015 óta zajló feltárások helyszínét, Borsodivánka-Nagyhalmot is.

2022 09 12 borbas kep2

A workshop résztvevői

A konferenciával párhuzamosan megnyílt „A rend nyomában” című vándorkiállítás, mely a régió településeire kívánja eljuttatni a kutatási eredményeket. A kiállítás az azonos című kötettel karöltve bemutatja a kutatott bronzkori településeket, a projekt kutatási módszereit és azt a megismert rendet, mely a 4000 évvel ezelőtti világot meghatározta. A kiállítás egy konyharészleten keresztül párhuzamot von a jelennel, a tálalóban a bronzkori edények mellett mai megfelelőik, a fiókos szekrényben gyerekjátékok és eszközök, ékszerek, presztízstárgyak láthatók, szintén jelenkori párjaikkal.

A kiállításról, az ásatásról és a workshopról bővebben a https://bronzkor.hu/a-rend-nyomaban/ bejegyzéseiben olvashatnak.

2022 09 12 borbas kep3

Fischl Klára: In the wake of the order – Book presentation

2022 09 12 borbas kep4

Kiss Viktória et al.: Bronze Age settlements and cemeteries in the vicinity of Tiszafüred – 150 years of excavations

2022 09 12 borbas kep5

Melis Eszter: Bronze Age borderzone in the territory of northwestern Hungary

2022 09 12 borbas kep6

Szabó Nóra: Spatial analysis of Middle Bronze Age settlement networks

2022 09 12 borbas kep7

A vándorkiállítás enteriőrje

2022 09 12 borbas kep8

A kutatott települések polgármesterei a településeiket jelző táblákkal