A BORBAS projekt (Borsod Region Bronze Age Settlements) résztvevői 10 éve kutatják a Bükkalja és a Délborsodi-Mezőség 4000 évvel ezelőtti településtörténetét. A projekt vezetői Tobias Kienlin (Kölni Egyetem), Pusztai Tamás (MNM) és munkatársunk, Pusztainé dr. Fischl Klára (Miskolci Egyetem/BTK RI). Az évforduló alkalmából 2022. augusztus 29-30-án Bükkábrányban, a Jószerencse házában egy nemzetközi workshop keretében a bronzkori települési hálózatokat vizsgáló projektek legújabb eredményeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A tudományos üléssel egyidőben kerül sor A rend nyomában című kötet helyi bemutatójára és egy vándorkiállítás megnyitására.

2022 08 17 borbas kep1

A kiállítás több mint 20 dél-borsodi település (Ároktő, Bogács, Borsodivánka, Bükkábrány, Emőd, Gelej, Harsány, Hernádnémeti, Maklár, Mezőcsát, Mezőkeresztes, Mezőkövesd, Novaj, Sajószöged, Szakáld, Tard, Tibolddaróc, Tiszabábolna, Tiszakeszi, Tiszalúc, Tiszaújváros, Vatta) 4000 évvel ezelőtti történetébe nyújt betekintést. 

Az angol nyelven már megjelent köteteknek köszönhetően külföldön kiemelkedő szakmai figyelem kíséri e kutatást. A Martin Opitz Kiadónál 2022 tavaszán megjelent „A rend nyomában. 4000 éves települések a Bükkalján és a Borsodi-síkság területén” című kötet és a most megnyíló kiállítás által végre magyarul, a helyben élők számára is elérhető módon sor kerülhet az eredmények első összefoglalására és bemutatására. A kötet és a kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Géniusz-program támogatásával valósul meg.

2022 08 17 borbas kep2

A kiállítás és a könyv célja, hogy a térségben élők megismerjék településük történetének 4000 évvel ezelőtti emlékeit, büszkék legyenek rá, ezzel is erősítve a szülőföldjükhöz való kötődésüket. A kiállításon bemutatott régészeti lelőhelyek a Bükkalját és a Dél-Borsodi régiót egy olyan Kárpát-medencei, illetve annak határán is túlnyúló 4000 éves hálózatba kapcsolják be, mely alapot adhat e települések magyarországi és nemzetközi kapcsolatainak további építéséhez, turisztikai fejlesztésekhez, tematikus kulturális utak kialakításához.

A vándorkiállítás első állomása Bükkábrány. Ezt követően a kutatás által érintett települések adják majd kézről kézre.

A rendezvény programja ITT érhető el.