„Átkelők a túlvilágra – Két gepida temető a Közép-Tisza mentén” címmel nyílik időszaki régészeti kiállítás 2021. szeptember 2-án a Kecskeméti Katona József Múzeumban. A kiállítás két újonnan felfedezett gepida kori temető bemutatásán keresztül a Kr. u. 5–6. század világába nyújt betekintést.

A két lelőhely Tiszapüspöki (Jász-Nagykun-Szolnok megye) és Tiszaug (Bács-Kiskun megye) határában található. A korszakból származó nagyobb méretű temetők viszonylag ritkák a Tisza-vidéken, ezért mindegyikük különös figyelemre tarthat számot. A kiállításon a temetők közös, a korszakra jellemző vonásait, valamint a két temetőben kimutatható egyedi vonásokat egyaránt hangsúlyozzuk. A régészeti anyagon túl nagy szerepet kap az antropológiai anyag bemutatása is, amelyet arcrekonstrukciók egészítenek ki annak érdekében, hogy az egykor hazánk területén élt emberi közösségek és az egyének minél közelebb kerülhessenek a mai látogatóhoz.    

A kiállítás a Kecskeméti Katona József Múzeum rendezésében, a szolnoki Damjanich János Múzeum társszervezésével valósul meg. A kiállítás létrejöttében a BTK Régészeti Intézet együttműködő partnerként vesz részt. A kiállítás kurátorai: F. Kovács Péter, Wilhelm Gábor, B. Tóth Ágnes és kollégánk Masek Zsófia.2021 08 27 kecskemet kep1