journal.pone.0146176.g002
Az észak-spanyolországi Burgos tartományában feltárt Alto de Reinoso megalitikus lelőhely multidiszciplináris kutatási eredményeit közölte a PLoS ONE folyóirat. Kurt W. Alt és munkatársai egy Kr. e. 3700 körül élt őskori közösséget vizsgáltak, összehasonlítva egy kollektív temetkezőhely feltárása során nyert régészeti információkat az eltemetett emberek antropológiai, archaeogenetikai és izotópkémiai vizsgálati eredményeivel.

 Az archeogenetikai eredmények elemzésében részt vett Szécsényi-Nagy Anna kolléganőnk is.

 A közel 100 éven át használt sír mintegy 47 ember maradványait tartalmazta. Az eredeti temetkezőhely a régészeti megfigyelések alapján egy szerves anyagokból készített kunyhó lehetett, amelyet az utolsó betemetkezés után elbontottak és annak helyére kövekből, földből sírhalmot emeltek. A sírhalom alatt feltárt emberek között számos anyai ági genetikai kapcsolatot sikerült rekonstruálni. Az izotópkémiai vizsgálatok alapján egy helyben élő egalitárius közösség használhatta a temetkezőhelyet.

A tanulmány eszköztára igen széles spektrumú, amellyel új irányt mutat az Ibériai-félsziget őskori közösségeinek kutatásához.