csucstech 02
A régészeti adatok archiválásának fontosságáról és módszereiről tartott előadást Julian Richards a Közép-Európai Egyetem Auditóriumában „The Preservation and Re-use of Archaeological Data” címen 2016. január 11-én. A széles körű szakmai érdeklődésre számot tartó esemény immáron a harmadik állomása volt a többek között Intézetünk társszervezésében, az Archaeolingua Alapítvány és a Közép-európai Egyetem szervezésében megvalósult „Csúcstechnológiák integrált alkalmazása napjaink régészetében és az örökségvédelemben” című mesterkurzusnak.

Előadásában Richards kiemelte a régészeti munkák során született nagy mennyiségű adat megfelelő, évek múlva is jól felhasználható módon történő tárolását, valamint ismertette az általa vezetett, Nagy-Britannia teljes régészeti adatállományát befogadó, Archaeological Data Service erre vonatkozó módszereit. Külön kiemelte az adatok befogadásuk után való folyamatos karbantartása szükségességét (mind a fizikai eszközök, mind pedig az alkalmazott fájlformátumok tekintetében), valamint az információk interneten keresztül való elérhetőségének fontosságát. Utóbbi kapcsán kifejtette a szabadon elérhető régészeti adatok hasznát mind az egyes publikációk ellenőrizhetősége, mind pedig azok közösségi hasznosulása szempontjából. Végül, de nem utolsó sorban kitért egyéb, Európában jelenleg is megvalósítás alatt álló, hasonló, az adatok átlátható és biztonságos tárolását célzó fejlesztésekre, köztük a magyar részvétellel zajló ARIADNE projektre is. csucstech 01
Az előadáson vetített diák várhatóan az interneten is elérhetőek lesznek, a szervezők pedig minden érdeklődőt szeretettel várnak a Mesterkurzus további előadásaira. A következő előadást 2016. január 25-én, hétfőn „Cultural heritage practice (& failures) in a pivotal (digital) age” címmel Richard Hodges, a Római Amerikai Egyetem vezetője tartja.