DSC 0414[1]Az MTA BTK Régészeti Intézet munkatársai 2015. szeptember 7. és 11. között fejezték be a tavi és lápi üledékminták gyűjtését „A Kárpát-medence középkori környezettörténete” című pályázat (OTKA K-112318) keretében. A júniusban elvégzett első kutatóút során a könnyebben megközelíthető helyszíneken dolgoztak, míg ezen alkalommal csupán 4 nehezen megközelíthető helyszín volt terítéken.

A kutatóúton az Intézet részéről Benkő Elek, Jakab Gusztáv és Sümegi Pál vettek részt, a fúrás és a mintagyűjtés munkájában Sümegi Pált Rovó János és Sümegi Balázs segítette. A terepi munkákat a Maros Megyei Múzeum (László Keve, Győrfi Zalán) és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (Tóth Attila) munkatársai, valamint Frink József, kolozsvári biológus segítették.

Ezen alkalommal 3 területen végeztek mintavételt régészeti lelőhelyek közelében, Magyarbagó, Homoródkeményfalva és Segesd határában. Ezeket a vizsgálatokat egészíti ki a Gyalui-havasok egyik magashegyi tőzeglápjából vett minta is, melyből regionális léptékű környezettörténeti rekonstrukció fog készülni.

A kutatóút során többször is jelentős vastagságú üledéket sikerült a felszínre hozni, ami komoly próba elé állította a technikusokat. A begyűjtött több ezer üledékminta tudományos feldolgozása jelentős munkát fog jelenteni az Intézet munkatársainak az elkövetkező két évben.

tozegfurastozegfuras02